Det är sant att man inte kan bygga muskler eller styrka utan hårt slit, men det finns en del knep du kan utnyttja för att boosta den styrka du redan har.
Implementera dessa knep så kommer du märka en omedelbar skillnad i styrka! Håll i hatten!

Knep 1 – Greppa hårdare!

När du greppar tag i något och spänner händerna så hårt du kan, så kommer du märka att du spänner underarmen, överarmen, axlar, rygg, du kanske grimaserar och spänner rumpa och tår också. Kort och gott, hela kroppen aktiveras när du verkligen tar i med händerna. Det beror på att händerna är dina yttersta extremiteter, dvs de delar av din kropp som är längst ut. De är sist i kedjan av nervimpulser som hjärnan skickar ut. Det är därför du kan ta i så du skiter på dig när du greppar i något ( Captains of cruch någon? ) men sällan spänner händerna när du sitter och skiter.
Bålen är inre delen av din kropp och påverkar inte de yttre delarna.

Utnyttja denna greppmagi i dina lyft. Det spelar ingen roll om det så är bänkpress, knäböj eller bicepscurls. Om du suger tag i stången ordentligt så kommer fler muskler i din kropp bli anspända, speciellt bålmuskulaturen, och du får ett hårdare fundament att överföra krafter igenom.

Tror du att din bänkpress blir bättre om du ligger på bänken som en död fisk ifrån midjan och ner, eller blir den bättre om du håller hela kroppen anspänd, från tårna, genom bål och ända ut i fingerspetsarna?
Överdriv hellre anspänning genom att aktivt tänka på det istället för att hoppas att du håller dig spänd där det behövs.

 

Knep 2 – Sug i dig luft!

Målet med detta knep är att få din kropp, och främst då din bål, anspänd och hård. Du vill spänna åt ordentligt innan varje lyft!

Under ett lyft så andas du inte in och ut. Du tar ett djupt andetag innan och håller det genom lyftet för att behålla anspänningen i bålen.
Framåt slutet av lyftet andas man ut. Utandningen sker naturligt när belastningen avtar, det är inandningen och anspänningen i början som brukar kännas onaturlig.

Ett varningens ord, det finns bra och dåliga sätt att ta djupa andetag innan lyft.
Om du suger i dig luft och håller på att svimma med ett blodtryck i skallen som riskerar att få ögonen att blöda så gör du fel!
Man ska inte bli yr och få tryck i skallen vid maxlyft.
Enda undantaget är om du råkar ha en ytlig blodåder i pannan som du vill ska pulsera lite extra för att imponera på Snygg-Greta som går förbi när du sitter fastklämd i hack-squaten.

Testa detta:
Sitt upp rakt, överdriv och ta ett djupt andetag in, och andas ut igen. Gör andetaget att dina axlar lyfts uppåt? Det är fel sätt att andas på.
Du vill “ladda” din bål med ditt andetag.

Gör nu så här:
Andas in djupt samtidigt som du låter magen skjuta ut så långt som möjligt. Märker du hur dina axlar inte längre rör sig upp och ner? MVG! Det böjar likna något.
Nu gör du samma sak igen, fast du spänner magen innan och håller emot när den vill skjuta ut.
Spänn magen, andas in och känn hur magen skjuter ut lite, men behåll anspänningen!
Nu bör du känna hur din mage bli stenhård. Det kan till och med kännas som att det spänner åt kring midjan, runt mot ryggen vilket betyder att du stabiliserar din ryggrad och tillför därmed extra stabilitet.
Nu gräshoppa, är du fullt utbildad i den ädla kosten att… andas.(?)

Med detta knep kan du utnyttja dina bålmuskler mer effektivt genom att ge dem ett tryck att jobba emot och spänna upp sig och bli hårda.
Hårda muskler överför kraft bättre på samma sätt som att du hellre lyfter något med en stålkedja än ett gummiband. ( Det var då ett jävla tjat om anspända muskler! )

Här kan du kika på ett kort klipp om hur California Strength, en tyngdlyftsklubb i USA, lär ut andning.

Knep 3 – Hastighet!

Detta knep kan appliceras på övningar där du rör din vikt rakt emot tyngdkraften, dvs övningar som marklyft, knäböj, bänkpress, etc. Det ska inte appliceras på kick-backs och cable-cross flyes. Fast om du gör de övningarna så är du nog inte intresserad av att bli stark ändå och således läser du inte detta. Men för dig som vill vara stark och tränar på riktigt, fortsätt läs.
Nyckelordet är som sagt hastighet.

Vi kan ta bänkpress som ett exempel. Du lyfter av stången, för sakta och kontrollerat ner den till ditt bröst, pausar (för ett tävlingsgodkänt lyft!) och sedan pressar du upp stången med all din kraft… Eller?
Använder du verkligen all din kraft? Hur vet du? Vet du om att du tog i så mycket du kunde? Vad försöker du göra när du lyfter en vikt? Lyfta den starkt? Det är här det blir pinsamt uppenbart hur du genom att ändra sättet du tänker på lyftet, kan förbättra det avsevärt.
Du ska tänka att du vill få stången att röra sig så fort som möjligt. Du ska accelerera stången och få upp så hög fart som du bara kan.

Detta är ett väldigt enkelt knep att använda för att vara säker på att man verkligen tar i allt vad man kan och inte bara myser sig igenom lyftet.
Samma sak i knäböj, långsamt och kontrollerat ner, och explosivt och snabbt upp. Nästan som att du ska försöka hoppa med vikten. (Du ska självklart inte hoppa med vikten. Dömmer.)

 

Bonustips 4 – Every day is maxlyft day!

Detta är ett bonustips och hör egentligen inte till listan eftersom det inte gör dig starkare direkt på plats. Det adderar dock till din långsiktiga utveckling och är en bra återkoppling där du kan du kan implementera de ovanstående tipsen.

Lyft alla lyft som om de vore maxlyft!

Oavsett om du värmer upp med 40kg på stången eller maxar, utnyttja knepen ovan. (1) Greppa tag hårt i stången, (2) ta ett djupt andetag och spänn upp bålen och (3) försök få upp stången med så hög hastighet som möjligt! Du ska träna för att bli stark, du ska träna för att lyfta maximalt med vikt, då bör även dina lättare lyft vara gjorda med samma teknik, samma tänk och samma mål.
Mys inte upp vikten, ta i så mormor blör!

Har du själv något bra tips för att bli grymt stark likt knepen ovan? Vad är ditt ess i rockärmen för att bända upp de riktigt stygga vikterna? Kommentera nedan eller på styrkebloggens facebook!

Styrka till din inkorg

 


Följ Styrkebloggen via mail.
Jag lovar att inte spamma dig! :)

Prenumeration genomförd!