Du har problem med illaluktande skor och fötter!
Om detta stämmer så har du, likt mig själv, redan provat diverse dyra bakteriedödande sprayer, frusit in skorna i frysen, vädrat dem tills de blir förkylda och tvättat dem både för hand och i maskin.
Tvätten fungerar ganska bra men det är en väldigt kortvarig lösning eftersom det snart börjar lukta igen. Dessutom sliter det väldigt mycket på dina kära löparskor!

Varför luktar det illa?
För att hitta en bra lösning behöver man ta reda på orsaken.
Dina skor luktar illa för att det finns bakterier på dina fötter som lever och frodas av bland annat död hud. Dessa bakterier tycker mycket om det klimat som dina fötter erbjuder, dvs varmt, fuktigt och gott om död hud.
Efter användning blir dina skor fuktiga, varma och död hud från dina fötter fastnar i dem vilket innebär att bakterierna stortrivs!
Man kan tycka att frysa skorna borde döda bakterierna men så är tyvärr inte fallet. Bakterier är ofta väldigt motståndskraftiga mot kyla och går helt enkelt i en sorts dvala när man fryser dem. Så fort det blir varmt och skönt igen så vaknar de och lukten infinner sig i stort sett direkt.
Uppdatering 2017-02-01: Jag har hittat något extremt effektivt mot illaluktande skor! Husmorsknep i all ära. Ättika är effektivt och fungerar så länge du fortsätter lägga till ättika när det första går ur. Men faktum är att ibland kan forskning och utveckling ge aningen mer effektiva lösningar. P&G, det stora amerikanska företaget spenderade miljontals dollar i utveckling och hade till och med problem att sälja den i början eftersom den var för effektiv. Folk köpte bara en flaska och sen var de nöjda. Det genialiska draget från P&G var att lägga till parfym i produkten så konsumenterna inte bara tog bort stanken och var nöjda sen, utan fortsatte använda den för att det skulle lukta gott.
Hur som, välj själv vad som passar dig bäst. P&G Febreze, eller naturlig ättika. Jag har numera övergått till Febreze. :)


Köper du via länken ovan får jag några kr men du kan gå direkt in på amazon eller valfri sida också om du vill. :)

Ytterligare en faktor är avgörande!
Det finns en till faktor som spelar stor roll hur bakterierna mår. Din fot och din sko är nämligen, vad än lukten antyder, relativt pH-neutrala.
De bakterier som lever på dina fötter och numera även i dina skor, är anpassade till att leva på just dina fötter i en pH-neutral miljö.
pH-värde är ett sätt att mäta hur surt eller basiskt något är. Är det mitt emellan så kallas det neutralt.

Lösningen och några enkla steg!


Vi kan kalla det ett husmorsknep, ättika!
Lösningen på problemet är helt enkelt att ändra pH-värdet på miljön i dina illaluktande skor. Detta kommer effektivt ta död på nutida och framtida bakterier som försöker bosätta sig och skita ner dina älskade löparskor.
Metoden är lika enkel som den är billig.
Ättika är surt och ett utmärkt ämne att använda för att lösa vårt problem. 24%-ig ättika har ett pH-värde på ca 2.2 vilket är lite för surt för vårt användningsområde. Det är därför viktigt att spä ut ättikan med vatten.

Du behöver:
– Ättika(säljs i mataffären i en 24%-lösning, 12% går bra också)
– Hink eller valfritt kärl som rymmer dina skor
– Varmt vatten

Total kostnad: ca 25 kr eller vad nu ättika kostar i din lokala affär.

Mycket enkelt!
1. Fyll hinken med vatten
2. Tillsätt någon dl ättika
3. Lägg i dina skor och låt dem ligga i några timmar.

Se till att knåda ut luft ur tyget på skorna så ättikslösningen tränger in överallt och kan ta kål på alla bakterier.
Efter några timmar sköljer du och knådar ut ättikslösningen ur skorna, gärna med hinken fylld med rent vatten den här gången.
Knåda ut vattnet ett par gånger, men inte för mycket så all ättika försvinner helt.
Ställ nu skorna på tork, gärna med tidningspapper i som suger åt sig fukt.

Dina skor är nu luktfria!
Med ett litet undantag av en svag lukt av ättika. Den lukten känner man däremot inte om man inte stoppar näsan i skorna, till skillnad från fotlukten som kan fylla globen.
Ättikslukten bekräftar att dina skor är ogästvänliga för bakterier.

Ta ett fotbad!
Du kan med fördel ta ett fotbad med lite ättika och vatten för att ha ihjäl eventuella snyltare(bakterier) som bor på dina fötter. Ungefär samma mängd ättika som till skobadet.
Jag rekommenderar att ge alla dina tygskor samma behandling så drar du inte med dig eventuella bakterier över från dina andra skor. Jag skulle inte rekommendera att tvätta skinnskor på detta sättet eftersom ättikan riskerar att torka ut och förstöra skinnet. Dessutom luktar skinnskor sällan illa eftersom de inte håller sig fuktiga på samma sätt som tygskor. Om dina skinnskor luktar illa har du förmodligen en sula av annat material än skinn. Skaffa en skinnsula.

Aldrig mer ska du behöva köpa dyra doftsprayer eller bakteriedödande lösningar som inte fungerar. Husmorsknep är ofta riktigt skit, men i detta fallet så fungerar det alldeles utmärkt!

Kommentera och berätta om hur du aldrig mer kommer behöva oroa dig för illaluktande skor och fötter igen!

Besök gärna facebook-sidan med samma namn! Där kan du kommunicera med styrkebloggen och alla dess följare! Klicka gilla på knappen till höger! —>

https://www.facebook.com/Styrkebloggen

Väl mött!

Styrka till din inkorg

 


Följ Styrkebloggen via mail.
Jag lovar att inte spamma dig! :)

Prenumeration genomförd!