Kvarg är nyttigt och proteinrikt och alldeles utmärkt för dig som tränar mycket och är aktiv, om den är naturell. Alltså utan tillsatt socker.
Arla har nyligen lanserat en kvarg med vaniljsmak.
Med detta kan vi påstå att kvarg har gått från att vara något som har konsumerats endast av styrketränande individer till att vara något som finns i många svenskars hem.
Just Arlas kvarg marknadsförs som “Perfekt som frukost eller mellanmål för dig som är aktiv”.
Liknande marknadsföring finns hos andra märken. Bland annat Lindahls kvarg som har bilder på sportande individer som pryder förpackningen.
Trots den sportiga förpackningen och marknadsföring som strålar hälsa och välmående så finns det en hake.
Dessa smaksatta sorters kvarg är INTE fria från tillsatt socker. Faktum är att de innehåller massor med socker.
Arlas kvarg med vaniljsmak innehåller hela 9,2 gram protein, vilket såklart är jättebra. Den innehåller också 8,6gram socker, eller 8,6% socker per 100g, vilket är mindre bra.
Det finns alltså nästan lika mycket socker som protein i Arlas smaksatta kvarg.
En förpackning av Arlas vaniljkvarg på 500g innehåller alltså 8,6g x 5 = 43 gram socker.
En sockerbit väger ungefär 3 gram vilket betyder att en förpackning innehåller mer än 16 sockerbitar!
16 sockerbitar! VAFAN!
Försök ha 16 sockerbitar i morgonkaffet och säg att du lever ett nyttigt liv.
Det spelar ingen roll hur många gram protein du trycker i dig i samband med det, kontentan är fortfarande att du äter en sjuhelvetes massa socker.
Drygt 16 sockerbitar är lika mycket socker som det finns i en halvliter coca-cola!
Någon som sörplar i sig en halvliter cola till mellanmål och hoppas på att gå ner i vikt?
Gå inte på bluffen!
Denna smaksatta kvarg är inte något hälsosamt.
Med tanke på att de flesta som tränar och är aktiva vill antingen minska sin fettprocent, eller behålla den så är dessa produkter med smaksatt kvarg INTE ett bra alternativ.
Överkonsumtion av socker leder till diabetes och fetma och en rad andra sjukdomar. Att marknadsföra en produkt med nästan 10% socker i, som nyttigt är enligt mig helt vansinnigt och gränsar till lurendrejeri!
Kort och gott, denna kvargen kan bidra till att göra dig fet.
Du blir lurad!
Lita inte på att livsmedelsindustrin har din hälsa och välmående i åtanke.
Om de kan få dig att äta 16 bitar socker och samtidigt tro att det är nyttigt så kommer de att göra det.
Varför? För att socker är billigt, och socker är gott. Du som konsument kommer köpa produkten om du tycker den smakar bra, men du kommer köpa ännu mer om du också tror att den är nyttig.
Alternativet är dock inom räckhåll.
Köp Naturell kvarg och blanda i lite bär.
Bär innehåller socker, visst men inte speciellt mycket.
På 100g frysta jordgubbar går det ca 6,5 gram socker, vilket motsvarar drygt 2 sockerbitar.
Hallon innehåller lite mindre socker och blåbär lite mer.
<Tillägg (25/10-14): Det kanske blev lite rörigt med siffrorna ovan. Som vissa av er har pekat ut i kommentarerna så är 8% socker i kvarg och 6% socker i jordgubbar är inte så stor skillnad nej.
Men nu var det så att man lägger till endast 100g jorgubbar i 500g kvarg. Då tillsätter man alltså 6.5g socker, vilket blir 1.3% socker i en portion á 500g.
6.5g/500g = 0.013 = 1.3%. Slut tillägg>
Vill man helt undvika socker fungerar det alldeles utmärkt att hälla i en skvätt fun light eller motsvarande sockerfri saft. Eller så kan man äta den naturella kvargen precis som den är, eller blanda i lite turkisk yoghurt om man inte är rädd för fett, vilket man inte borde vara.
För att göra måltiden ännu mer njutbar kan man blanda i lite mjölk för att få den konsistens man själv vill. Det är lite lättare att äta kvargen om den inte är så trögflytande.
Jag personligen brukar blanda 500g kvarg med ca 2-300g turkisk yoghurt (10% fett) och 2-3dl mjölk.
Om jag vill lyxa till det lite extra så har jag i 100-150g frysta jordgubbar som jag har värmt i micron. Det blir som en milkshake och man kan nästan inte förstå att det faktiskt är rätt nyttigt att sleva i sig denna magiska blandning.
<Tillägg (25/10-14) Denna “magiska blandning” som jag pratar om är en portion som landar på cirka 1.2kg. Den genomsnittliga kvargkonsumenten äter inte så mycket. Hälften, eller ens en fjärdedel kan räcka som en portion.
Det viktiga är i detta fallet sockerinnehållet. Överkonsumtion av socker genom okunskap är vad artikeln syftar till att stoppa. Slut tillägg>
Kvarg smaksatt med sötningsmedel finns också att köpa och kan passa den som vill ha en god, färdig produkt att äta utan något socker.
Leta efter texten “Utan tillsatt socker”.
Avslutningsvis vill jag säga att socker i lagom mängd inte är farligt, speciellt inte om du är aktiv.
Men! Liknande problem som med den smaksatta kvargen finns i många andra livsmedel. T.ex yoghurt, müsli, sportdrycker och proteinbars. De marknadsförs som nyttiga, vilket för många är synonymt med kalorisnålt och bra om man vill gå ner i vikt.
Läs alltid på förpackningen för att undvika fällorna!
Tack för underhållningen. Vilka påhopp? Ett kärleksfullt kommentarfält av sårade egon och låg självkänsla. Jag är inte bättre än er. Men jäklar. Vad håller ni på med? Måste vara fullt m troll här…LOL!
Sockerarter är inte samma sak som socker
När man läser en innehållsförteckning ska man kolla på ingredienserna och kolla så det inte står mer en 5% socker för då är det för mycket. Jag det jag är kostrådgivare utbildad på paulùns näringscenter
Naturell kvarg ekologiska bär o lite honung , underbart gott !
Ska jag stoppa i mig socker så äter jag det hellre i form av godis/bullar/kakor än tillsatt i min mat. Mat ska smaka mat, inte sött.
Här kommer min favoritblandning:
Arlas naturellkvarg på 1 kg burk
1 dl grädde
2 dl valfritt smaksatt proteinpulver (whey).
Blanda väl. Ät. Fantastiskt gott! Fantastiskt mycket proteiner! Fantastiskt lite socker!
Fast sötningsmedel är inte bra.
Gjorde precis misstaget att köpa vanilj kvargen.. Litade för mycket på Lindahls varumärke då jag köpt smaksatt innan men då kolla innehåll och då har den innehållt sötningsmedel, så antog att alla kvarg varianter gjorde det eftersom de används mycket i tränings sammanhang.
När jag smakade den tyckte jag att den smakade socker och upptäcker att den innehöll hela 14,5 jävla gram socker per 100 g! Det är nästan 75 gram per förpackning. Jag bojkottar lindals nu och kör på nåt annat märke. De kunde iaf varnat för högt socker innehåll eller nåt iaf. En halvliters Monster energidryck innehåller 55 gram socker btw, alltså 20 gram mindre än lindahls vanilj kvarg.
Om en sockerbit väger 3 gram, och det är 43 gram socker i en 500 grams kvarg, hur fan får du då det till att det är 16 sockerbitar i en sådan? 14,5 sockerbitar är mer korrekt, så då är det ju nyttigare än coca-cola!
Är du korkad?
13 gram socker är det i en vanlig 500g lindahls kvarg som är smaksatt.
Varför finns det så många j*vla idioter på internet, korkade människor. Om ni inte vet någonting sluta träna och hitta på något annat.
Lindahls kvarger i alla smaker och storlekar är numera utan tillsatt socker
“Med detta kan vi påstå att kvarg har gått från att vara något som har konsumerats endast av styrketränande individer till att vara något som finns i många svenskars hem.”?
My ass. Förlåt för hipsterheten nu men kvarg fanns långt innan det blev trendigt och inne att äta det bland annat hälso- och träningsmänniskor. Ganska länge mest känt under namnet Kesella.
Och på vilket sätt skulle det vara en nyhet att något som är sött och smaksatt innehåller socker? Smaksatt yoghurt -> socker. Det är ganska uppenbart att kvarg som är smaksatt innehåller socker och inte är det nyttigaste man kan äta om man tänker hemskt mycket på “nyttigt” vers onyttigt. Men du menar alltså att det finns människor, som.. well, inte kopplar det?
Kvargen jag köper är smaksatt, men kollar man på förpackningen står det utan tillsatt socker, och läser man innehållsförteckningen så innehåller den betydligt mindre socker än vad som nämns i denna artikeln, 3% 2/3 mindre än vad denna artikeln påstår.
Jag blandar i lite honung och toppar med nötter.
Varför hetsäta Kesella?
Man får inte diabetes av att äta socker, däremot kan övervikt vara en riskfaktor, men det behövs en genetisk faktor också (även för typ 2).
Som några andra påpekat så bör 500gram Kvarg + 100gram bär bli 600gram.
Sen innehåller väl även Lindahls Naturell 2.9% socker (kolhydrater)
2.9% = 14.5gram socker/500gram kvarg.
14.5gram + 6.5gram från bär = 21gram socker.
21 / 600 = 0.035 = 3,5% socker.
Mvh Tony
Äntligen nån som får ihop det.
Choklad bluffen!
Vi får ofta höra hur nyttigt choklad är (den mörka sorten utan massor med socker självklart) men nu idag så såg jag i affären att den söta chokladen jag ätit hela tiden INNEHÅLLER SOCKER?! VAFAN?! De försöker gömma informationen på en jätte liten ruta kallad “innehåll” och de skriver inte äns någon annanstans på förpackningen att den innehåller socker mer än där? Det jävla “Marabou” företaget har lurat hela Sverige med sin bluff!
Mer seriös ton. Du försöker bara leva på kvargens populäritet, skriv lite kvallité artiklar istället. Eller menar du på fullt allvar att du är så efter i tänkandet att detta var en chock för dig?
Mycket negativa kommentarer må jag säga.
Tycker inte ni ska basha styrkebloggen så hårt då dom försöker bara sprida kunskap bland röran som är kost och träningsupplägg idag.
Ni som tycker aspartam är så fruktansvärt, hur skadligt kan det vara för kroppen om man förbrukar en matsked funlight i sin naturella kvarg dagligen?
Ingenting som säljs i mataffärer och är godkända av livsmedelsverket är farligt _till en viss gräns_. Överkonsumtion KAN leda till problematik, oavsett vad det är man förbrukar.
Hej, vore tacksam om ni kunde sluta sprida sådan här (ursäkta min franska) dynga.
Det är såklart ingen hemlighet att sötad kvarg innehåller socker och säga vad man vill om det.. Förstår inte varför ni räknar med hela förpackningen i ert räkneexempel, det är nog få som trycker i sig ett halvt kilo sötad och smaksatt kvarg och intalar sig att det är nyttigt. Med den logiken är det får man i sig 30 sockerbitar om man äter vaniljyoghurt (9g/100g * 10)
Ser man vaniljkvarg som ett alternativ till motsvarande yoghurt så pekar rådande rön mot att det är “nyttigare” sen är frågan om man verkligen marknadsfört dessa produkter som hälsosamma, intrycket jag fått är att det mer rör sig om en slags dessert men jag ska egentligen inte uttala mig då jag inte har koll på hur arla marknadsfört sig här.
Att kalla det här för en bluff är pinsamt effektsökeri.
Kissie har stulit detta inlägg…
kissies.se
Jävligt trött på att folk skriver att överkonsumtion leder till diabetes. NEJ DET GÖR DET EJ, fel sätt att skrämmas på.
“Arla har nyligen lanserat en kvarg med vaniljsmak.
Med detta kan vi påstå att kvarg har gått från att vara något som har konsumerats endast av styrketränande individer till att vara något som finns i många svenskars hem.”
Kvargförsäljningen har ökat extremt mycket, det är en trendvara. Inte heller är Arla först ut med smaksatt kvarg, Lindahls har har också smaksatta varianter både med tillsatt socker och utan. Lindahls Vanilj och Jordgubb har 14% socker. Känns lite som ni siktar in er mot Arla när sanningen är att all smaksatt kvarg innehåller socker(och Lindahls har haft smaksatt kvarg ett bra tag nu). Även naturell kvarg innehåller sockerarter. Inte tillsatt socker innebär inte sockerfri, i den “sockerfria” varianten som används som exempel i artikeln är det 14g sockerarter/500G(2,8%).
Jag brukar köra 250g ica lättkvarg 0,1% fett knappt nå kolhydrater och hela 11% protein. I med 1 ägg, strax under en dl fun light, 3 dl mjölk. Där har du grundreceptet på min hemmagjorda kvargyoghurt som jag kör som frukost och efter styrketräning. På morgonen kör jag även i en banan för lite extra energi på jobbet före lunch. Bara shaken gjorde mig hungrig redan vid kl 10. Men iaf, väldigt enkelt, funkar både vid träning och deff och framförallt gott. Sen att man kan hälla det på en flaska och dricka på jobbet istället för att slösa obetald tid att äta frukost är ju underbart för morgontrötta som mig. :)
Jag kör på en halv förpackning Lindahls 500g naturell vid varje mellanmål. I det blandar jag i frysta blåbär, Proviva Blåbär och lite BCAA för att söta till det. Min BCAA innehåller inget socker så det blir inte alls mycket socker jag stoppar i mig, och fantastiskt gott.
Jag tyckte att hela blogginlägget var välskrivet.
Varför går du dock på slutet in och säger att efter att ha valt bort farligt socker sedan ska gå in och använda lightprodukter som innehåller än farligare ämnen som Aspartame och fenylalanin?
Klokt?
Men hallå där!
Du föreslår alltså att ersätta socker med sötningsmedel? Hur smart är du då på en skala mellan 1-5?
Socker är extremt mycket bättre än sötningsmedel, om du inte har diabetes.
(sen är det inte sockret som ger dig diabetes) sötningsmedel är inte bra för kroppen, över huvud taget!
Ska du söta en kvarg själv, gör det hellre med typ bobs saft som inte innehåller sötningsmedel utan faktiskt socker.
Socker = naturligt
Sötningsmedel = inte naturligt (något framkallat)
Sen visst, det är fel av dem att säga “nyttig” och sedan hälla ner en massa socker, men seriöst, hellre det än sötningsmedel!
Det finns det inga belägg för. Så ta det lugnt och använd sötningsmedel utan att oroa er.
Just därför köper man ICA:s naturell kvarg som bara kostar ca 11 kr, man får alltså 2 st för vad man får för en Lindahls 500g (även om de är väldigt goda). Lite saft* + kanel. Just det ja, hellre socker än konstlat sötningsmedel (akrylamid).
Socker är prima när man är aktiv. Förstår inte, tycker Arla har en poäng här.
En annan synvinkel: Tänk på tänderna också. Allt detta jävla socker hit och dit.
Bra artikel tycker jag. /Tandsköterskan
Varför köper människor detta när det går att göra egen kvarg.
Detta är inget nytt förutom i Sverige.
Håller fullständigt med ,är uppväxt på hemmagjord kvarg, går alldeles utmärkt att ta vanlig naturell kvarg i med en äggula en tsk socker +lite vanilj arom
vilket härligt resonemang. varför köper man nått överhuvudtaget
Hur gör du kvarg?
Ät o må bra… Mår du inte bra, ät nåt annat.
Lo!
Ta er tid någon gång och kolla igenom detta klipp utan att spola igenom :)
Alla har inte problem med kolhydrater ifrån socker om man är jätteaktiv.
Självklart glömmer jag det viktigaste!!
https://www.youtube.com/watch?v=GC1vMBRFiwE
Alltså, 9gram socker.. Du är då fan i mig blåst, helt seriöst, hurfan kan du jämföra 9g kolhydrater med 9gram sackaros när hela jävla molekyl uppsättningen är annorlunda. Jävla mupp. Alltså är en potatis, 40g socker då? Det blir vad då, 15st sockerbitar? -.- Kan ju sluta äta allt och börja tugga sten då, pumpa bola och äta sten, jävligt bra kombo hörrudu.
“molekyl uppsättningen”? Din svenskalärare borde ha en bitchslap om du gick ut med godkänt…
Gissar också att du helt har missat att alla kolhydrater i grunden ÄR socker? olika kolhydrater består av glukos i enkel form eller kedjor (mono-/polysackarider). Potatis består av stärkelse, stärkelse består av raka eller grenade kedjor av glukos = socker.
För övrigt så ingår just sackaros som kolhydratkälla i många smaksatta kvarger.
Man kan ju undra vem det är som är blåst? Du kanske skulle läsa på lite innan du öppnar käften och skämmer ut dig? För övrigt skriver du som en patetiskt ouppfostrad jävla snorunge.
Svensklärare
Det heter svensklärare…
Ägd
http://www.dn.se/kultur-noje/spraket/blir-svensklararen-svenskalarare/
http://sok.saol.se/Saol13_Sidor2.pl?ord=svenskal%E4rare&grad=M&grad=M&ord=&sida=933
Svensklärare, för guds skull.
Svensklärare*
men alltså detta kan väl inte kännas som en nyhet eller komma som en chock för folk? De är ju toksöta! Jag har aldrig köpt dessa för att använda som mellanmål eller frukost. Då äter jag vanlig kvarg. Detta har jag alltid sett som en variant/ersättning av vaniljglass eller vaniljsås till efterrätt… Dessutom skulle jag aldrig förespråka sötningsmedel! Gift som dessutom ökar aptit och sötsug. Värre fälla än socker. Bättre att köpa vanlig kvar och i så fall tillsätta agavesirap eller honung som är naturligt men mycket hälsosammare än socker. Tjo
Man kan ju kompromissa lite; blanda naturell kvarg med lite smaksatt. Lagom sött, totalt sett inte så mycket socker och gott!
Som återhämtningsmål efter träning kan det ju fungera. De kolhydrater som man då fyller på kan ju vara av sorten socker.
1 g socker per kg kroppsvikt för män och 0,5 g socker per kg kroppsvikt för kvinnor är rekommendation vid idrottsnutrition. Alltså som återhämtningsmål efter träning.
Okej, en halvliter Cola = en sådan här förpackning kvarg. Men vem äter en hel förpackning (500 gram!) på en och samma gång?
Detta var nog en av dem sämsta artiklarna jag någonsin har läst. Läs på lite tack innan du gör idiotiska inlägg som dessa.
Så klok du är. Inom tandvården kanske detta resonemang hör hemma men inte lösryckt kunskap om kost.
Jättebra skrivet! Köper alltid naturellt och smaksätter med bär. Men jag undrar om det finns kvarg som är tillverkad i Sverige? Arlas tillverkas väl i Danmark?
Arla har om jag förstått det rätt även produktion från Sverige. Den röda kon som finns på vissa av deras förpackningar är en garanti på att det är svenska kor som producerat mjölken. Läser du ordentligt på förpackningen så står det nästan vilket land det är producerat i.
Det är ju en “Kvarg Hysteri” för tillfället. :)
Det är Hippt att käka kvarg…
Arlas Kvarg tillverkas i Danmark ej i Tyskland som nån påpekade ;)
Klart man måste läsa på innehållsförteckningen om man vill äta nåt, o allra helst om man vill va nyttig.
Sen vet ju inte jag om det är bättre att äta dessa som är sötade med Aspartam mm… tycker ni att det är hälsosammare?
Då även Fun Light som man kunde skvätta i (med aspartam)
O om man nu tränar typ 1-2 ggr/v 1 timme åt gången så inte behövs massa proteinpåfyllnad inte :) (oxå en hysteri…shake it shake it,,,)
“..Om man inte e rädd för fett, vilket man inte borde vara”.. stod det…det är ju just d som e grejen med kvarg…lite fett.
(själv äter jag inte kvarg :)…)
Ja sen en annan vinkling är att all kvar förutom den på bilden faktiskt kommer från Tyskland där mängden antibiotika är 300x mer än den svenska, samt att djuren äter värdelöst kraftfoder. Och deras djurhållning är helt värdelös.
Ät svensk mat gjord på närodlade råvaror. Alla lightprodukter är onyttiga, för mycket socker är onyttigt. En varierad husmanskost med lagom av allt och mer fysisk aktivitet.
Bra skrivet! Helt rätt och jag tycker inte att du förtjänar spydigheten man hör i folks kommentarer. Ni förstår ju i praktiken vad det är han menar! Lär er läsa mellan raderna.
Tack för mig!
Jag tycker det är så himla typiskt.
Det kommer en produkt, exempelvis kvarg, som plötsligt blir populär att äta i vissa kretsar.
I det här fallet bland människor som tränar.
Sen hoppar de stora producenterna på med en “egen” produkt som nästan alltid är sötad på något sätt.
Och den stora massan av människor som är intresserade av att äta, men inte är så intresserade av vad de äter, kan hoppa på tåget.
Ta till exempel Lingongrova, som är ett av Sveriges mest sålda bröd.
Bara tanken på att det är ett av Sveriges mest sålda “nyttiga, grova och mörka” bröd får mig att bli misstänksam.
(Kolla på innehållsförteckningen nästa gång får du se vad jag menar!)
Och 7-elven kör sin egen grej med socker som inte är socker. Kolla här:
http://superkroppen.nu/yoghurtglassen-pa-7-eleven-en-bluff/
Och du, vänligen, läs hela inlägget om du är sugen på att kommentera. Det kommer en slutkläm på slutet.
Med vänliga hälsningar; Andreas
Hej admin!
Jag ser att det jag skrev tidigare idag såg lite konstigt ut på slutet.
Den här meningen “och du, vänligen, läs hela inlägget om du är sugen på att kommentera..” är inte riktat mot dig.
Den är mer menad åt de som kommenterar innan de läst klart artikeln.
Den meningen kan tas bort helt, ifall du vill publicera det jag skrev.
Jag kan inte själv redigera efter att jag skickat iväg det och nu ångrar jag den sista meningen.
Med vänliga hälsningar; Andreas Tjärnberg
Så du menar att fun light är bättre att blanda ut kvarg med? Syntetiskt skit?
Herregud.
Varför skulle något vara skit bara för att det är syntetiskt?
De ju inget fel på denna marknadsföringen bara för att det är en sportcykel på paketet så betyder det inte att det är en sport cykel i den . O de ju ingen blåsning ju denna måltiden är för dom som är aktiva är du inte aktiv då blir du fet.
Detta är en perfekt måltid mellan matcherna i fighting mycke socker snabb energi som behövs för att kunna slå . :-)
Jag tror inte det fins onyttig mat min farmor är 86 år ätit fläsk dricker kaffe med socker bit i munnen o sörplar men hon lever en o klipper gräset själv.
Enkel ekvation ät allt men ät mindre och rör dig mera.
Vänta här nu…så det du säger är att 8,6% socker är “sjuhelvetes massa” men 6,5% är “inte speciellt mycket”, och bevisar det genom att jämföra antal sockerbitar i 500g kvarg med antal sockerbitar i 100g bär?
Kcaloriinnehållet i 3dl turkisk yoghurt är 387 kcal, i 150g jorgbubbar 61kcal och i 3 dl mjölk 180 kcal, d.v.s. totalt 626 kcal.
I de 43 grammen socker i den smaksatta kvargen är det 174kcal.
Äter man 500g sötad vaniljkvarg i stället för din blandning, så får man alltså i sig 452 kcal mindre än din s.k. faktiskt rätt nyttiga magiska blandning, d.v.s. nästan en ordinär lunch färre, och sparar därmed ca 1/4-1/5 mindre kcal av dagsbehovet…
Totalt ger din magiska blandning 936kcal, vilket motsvarar nästan tre mellan-milkshakes på McDonalds (320kcal/st)…
Man ska blanda i 100g jordgubbar i 500g kvarg.
100g jordgubbar innehåller 6.5g socker och 6.5/500 = 0.013 = 1.3%.
Sockerinnehållet blir alltså 1.3%.
Sen har du helt rätt i det du säger om antalet kalorier.
Den portionen jag pratar om är på cirka 1kg. Självklart är det mer kalorier i den än i 500g smaksatt kvarg.
Det är dock inte kaloriinnehållet jag främst fokuserar på, utan sockret.
Totala kalorier spelar såklart roll också.
Men mina portioner är nog lite större än medel, så jag ska klargöra det bättre i texten.
Tack för din input!
om du blandar 100 g jordgubbar i 500 g kvarg blir såklart den totala vikten 600 g – så 6,5/600 = 1,083 = 1,1%
Så helt enkelt ännu lägre sockermängd.
HAHAHAHHA vart fan får du dina kalorier ifrån ? Gör om , gör rätt .
Lite trångsynt att påstå att bara de som styrketränar äter kvarg. Är väl jättepositivt att det finns hälsosammare alternativ till vaniljvisp för den som vill ha det? Bara för att något innehåller socker blir det ju inte per definition dåligt, glukos är absolut livsviktigt för hjärnas funktion. Det beror ju desto mer på hur mycket man trycker i sig, och det kan man knappast skylla på Arlas marknadsföring?
Om man vill minska i fettprocent så får man väl se till att läsa på förpackningen som med allt annat man köper?
Du räknar på att 500g smaksatt kvarg är 16 sockerbitar, sen räknar du att ej smaksatt kvarg fast med bär blir det 2 sockerbitar per 100g, det blir ju 10 sockerbitar på 500g? Det är hu nästan lika mycket det stupid
Tack för påpekandet Joel.
Det kanske blev lite oklart i texten, jag har lagt till ett stycke nu som förhoppningsvis klargör det jag menar.
Man ska alltså blanda i 100g jordgubbar i 500g kvarg.
100g jordgubbar innehåller 6.5g socker och 6.5/500 = 0.013 = 1.3%.
Sockerinnehållet blir alltså 1.3%. (Eller ännu mindre om man räknar med de 100g från jorgubbarna)
Plus att jordgubbar även har kostfiber, vilket förändrar sättet du metaboliserar socker. Men mer om det i ett kommande inlägg. :)
100 gram jordgubbar i 500 gram kvarg blir i alla fall i mitt kök en portion på 600 gram. ;)
6,5/600 ≈ 0,010 = 1%
Herregud, vart är Världen på väg. Är folk så dåliga på matematik i nutid?
Dom små lindahls med smak innehåller endast 2,8 gr socker
Lär dig mer om Sötningsmedel innan du rekomenderar något mer farligt än socker. Helt sinnes,
Det är främst livsmedelsindustrins felaktiga marknadsföring som ska belysas med denna artikeln.
Förhoppningsvis skiner den lite ljus över situationen för de som har gått på bluffen.
Du kan fan inget om kost fråga,en expert innan du uttalar dig i ämnet
Bra påminnelse om att kolla på förpackningen en extra gång.
Och för er som tror att sötningsmedel är farligt rekommenderar jag denna artikel av en god källkritiker (Jacob Gudiol) :
http://traningslara.se/angaende-larmet-om-sotningsmedel/
Sötningsmedel lurar kroppen att man får i sig socker. Funlight kan användas för att bekämpa myror då det blir som ett nervgift.
Bättre att lära sig att allt inte behöver vara sött. Light produkter används många gånger som en ursäkt för att få i sig söta produkter. Bättre att minska intaget av sötade produkter och bara äta i mindre mängder, då gör det inget att det innehåller vanligt socker.
Att dessutom jämföra sockerhalten i bär jämnfört med sötade produkter blir också fel. Raffinerat socker är sämre än naturligt socker, därför är det perfekt att smaksätta kvargen med naturliga bär.
Har du hört om stevia herr sinnes ?
Finns fun light sötad med de.
Oj, lär dig mer om sötningsmedel innan du kommenterar …
Det är ju du som ska lägga av och läsa på istället. Att säga att sötningsmedel är farligt är ju kontroversiellt bara det, men att säga att det är farligare än socker är ju bara helt idiotiskt.
Men herregud, den här kvargen är ju jättesöt! Är du allvarlig med att du inte visste att den är full av socker då?