Magnus Oscarsson som är riksdagsledamot för Kristdemokraterna delade härom dagen på facebook en känslomässigt upprörande bild som du kan se ovan. Men kan detta verkligen vara sant? Det luktar lite för mycket propaganda och skrämseltaktik för att jag helt okritiskt ska svälja budskapet som sanning. Även om bilden stämmer överens med min egen uppfattning om hur läget för köttproduktion ser ut inom EU så är bilden och metoden att få ut budskapet alldeles för känsloladdat, genomtänkt och effektivt. Så hur ser det ut egentligen? Stämmer bilden?

Jag beslutar mig för att hitta en pålitlig källa och jämföra den med bilden. Källan jag hittar, vilket även stämmer överens med grafiken i bakgrunden på bilden är från sva.se och där kan man bland annat hitta nedan visat diagram.

Disclaimer. Jag misstog Italienska flaggan för den Irländska och siffrorna och slutsatsen blev därför fel i första publiceringen av inlägget. Någon halvtimma efter publicering har jag nu korrigerat misstaget och även slutsatsen i inlägget.

Figur 1. Diagram från sva.se

Diagram från sva.se

Enligt sva.se  (Statens veterinärmedicinska anstalt) som jag bedömer som en pålitlig källa så stämmer den generella bilden som man kan se i den här sammanfattningen (figur 1) som är gjord av folkhälsomyndigheten och SVA och representerar år 2014. Sverige ligger på tredjeplats efter Island och Norge som har ännu mindre användning av antibiotika än vad vi har. Användandet av antibiotika är dock lite mer komplicerat än bara mängd, det kan du läsa mer om i rapporten från SVA. Just nu vill jag bara ta reda på exakt hur väl bilden stämmer överens med verkligheten.
Vi utgår ifrån köttbiten som representerar Sverige med 1 kanyl i sig. Detta ska enligt sammanfattningen från SVA alltså motsvara 12mg per mätenhet. Mäteheten är i detta fallet PKU som är en enhet som är korrigerad för varje land beroende på olika faktorer så man lättare kan jämföra dem. Trubbigt mått, men vi bortser från det och antar att måttet är “good enough” för en fingervisning om hur en komplicerad verklighet ser ut. SVA och även europeiska läkemedelsmyndigheten har trots allt tyckt att det var bra nog. Nåväl, åter till jämförelsen. Om 1 kanyl är 12mg antibiotika (notera alltså att man inte skiljer på sortens antibiotika) så betyder det att Tyskland längst till vänster i bild har 17 kanyler, och därmed ungefär 17 gånger mer än Sverige vilket då blir 204mg per mätenhet. Danmark har 4 kanyler och därmed 48mg per enhet och slutligen Irland Italien med skrattretande många kanyler i en och samma biff som landar på hela 33 stycken om jag räknar rätt. Alltså 396 mg per enhet. Om vi tittar på rapporten länkad ovan så ser vi Tyskland landar på omkring 150mg, Danmark på ca 45mg och Irland på kanske 49mg per enhet Italien på kanske 360 mg per enhet.

tabell med jämförande siffror

tabell med jämförande siffror

 

Alltså kan vi enkelt se att bilden som Magnus Oscarsson postade på facebook ger en relativt bra representation av verkligheten. Den visar, om man tror på SVA och europeiska läkemedelsmyndigheten att Sverige ligger väl i framkant och använder mycket mindre antibiotika än Tyskland, Danmark och Italien och att mängden antibiotika i bilden är bra representerat i bilden jämfört med Sverige. Men bilden är kraftigt ändå kraftigt överdriven. Den relativa jämförelsen och antal kanyler mellan länderna är rätt, men den faktiska mängden antibiotika per kg kött är kraftigt överdriven i bilden. Jag skriver det här inlägget allt eftersom jag räknar igenom och jämför dessa siffror och visste inte när jag började om jag skulle stämpla bilden som sann eller falsk. Men nu kan jag alltså tydligt säga att budskapet bilden vill förmedla är kraftigt överdriven och därmed att bilden är FALSK! 

Det är extremt missledande att man visar 33 kanyler per några hundra gram kött. Man är såklart begränsad till att en kanyl i detta fallet är den minsta enheten, men då kan man gott öka på kött-enheten till t.ex en bild på en ko. Samma uppseendeväckande och effektiva reaktion om det är en gullig bild på en ko eller ett uppstoppat gossedjur, men en bättre representation av verkligheten.

Så hur många sprutor hade bättre representerat verkligheten? Förmodligen hade 1 spruta per hel ko räckt och skillnaden i mängd mellan Sverige och Italien hade inte varierat mer än att det hade fått plats i sprutan. Enligt Världsnaturfondens köttguide så är genomsnittet i Italien 300 mg per kg kött. Det är alltså 0.3 gram vilket är 0.03% eller 0.3 promille. En hög siffra, visst, men det kommer inte droppa antibiotika ur köttet när du steker det som bilden vill få dig att tro.
Tanken är god och vi ska tänka på vad vi äter och hur vi behandlar djur, men att använda sig av misinformation för att förmedla viktiga budskap är fel. Man kan självklart spela på känslor och på ett pedagogiskt och uppseendeväckande sätt representera verkligheten, men man borde kunna göra det på ett korrekt sätt! Överdrifter och misinformation hålar bara ur dina argument. Använd dig av fakta istället och ta inte genvägar så slår dina argument hårdare!

Ironiskt nog är detta ett inlägg som är kritiskt till källkritik men jag har faktiskt bara tittat på två källor och använt mig av dem för att slå hål på det falska budskapet i bilden. Å andra sidan har bilden inte blivit styrkt av en enda källa från början så jag tycker ändå jag har övertaget här.
Motbevisa mig gärna, jag bjuder in till debatt!

Förövrigt anser jag att byta ut ett mål mat här och där till vegetariskt eller veganskt är en väldigt bra början, och till och med att äta mer fisk och fågel istället för nötkött är en bra bit på vägen ut en miljömässig synpunkt! Nöt är bland det mest påfrestande på miljön med tanke på växthuseffekten så allt som rör sig därifrån är bra. Jag själv äter mest lax och kyckling och ibland, ganska sällan faktiskt, vegetariskt.
Det jag däremot ALLTID gör, är att jag köper Svenskt kött! 

Strax efter publicering av denna artikeln fick jag tips av en vän om en ganska kort och informativ artikel som svt har skrivit. Det finns även ett helt repotage att titta på om man är intresserad. SVT belyser alltså ett byråkratiskt misslyckande i Danmark som innebar att tusentals Danskar blev smittade av multiresistenta bakterier för att grisuppfödares intresseorganisationer lobbade för att inte behöva testa de grisar som avlades fram!
http://www.svt.se/nyheter/utrikes/tusentals-danskar-smittade-av-mrsa-fran-grisar

 

Gillar du artikeln? “Gilla” styrkebloggen på facebook! Det är så enkelt för dig, och betyder så mycket för mig! Tack! :)
http://www.facebook.com/styrkebloggen 
Vill du bidra med något, har frågor eller har förslag till förändringar?
Diskutera gärna artikeln i kommentarerna nedan! Rätta mig om jag har fel!
Kommentera nedan!

 

 

Styrka till din inkorg

 


Följ Styrkebloggen via mail.
Jag lovar att inte spamma dig! :)

Prenumeration genomförd!