Först och främst skall jag svara på de två vanligaste frågorna om konditionsträning, eftersom chansen är ganska stor att det är just därför du läser detta.

1. Behöver jag konditionsträna om jag styrketränar?
2. När skall jag konditionsträna i förhållande till min styrketräning?

Det finns två lätta svar på de frågorna.
Svar 1. Nej du behöver inte konditionsträna, på samma sätt som du inte behöver använda magnesium när du marklyfter. (Du behöver inte men fördelarna är många!)
Svar 2. I direkt anslutning till styrketräning är det fördelaktigt att konditionsträna efter ditt gympass eftersom långvarig, högintensiv konditionsträning tömmer dina glykogendepåer i musklerna och din kropp börjar producera hormonet kortisol. Kortisol är ett katabolt hormon och inte optimalt under styrketräning.

MEN! Ett stort men!
Jag anser detta vara lite lätt löjligt att alltid jaga hormonnivåer, insulinnivåer, optimala anabola förhållanden och andra spjutspets-effekter som bara kan ge dig en marginell (om ens märkbar) effekt om allt annat sköts rätt.
Saker som sömn, mat, själva träningen, träningsupplägg och inställning kan spela en mycket större roll.


Du som vill lära dig mer vettig information om konditionsträning och styrketräning kan fortsätta läsa här:

Jag ska börja med att berätta något som du redan vet. Konditionsträning, eller kardiovaskulär träning som det också heter, är väldigt nyttigt för dig. Du har hört det sedan du var liten, det tjatas om det i reklamer och på tv, i skolan och kanske till och med din egen mor har nämnt det.
Det du inte vet däremot är HUR effektivt det är och hur LITE du faktiskt behöver motionera för att det skall ge effekt.
Så lite som 10-15 minuter av konditionsträning i medelhögt tempo kommer avsevärt minska din risk för hjärt- och kärlsjukdomar nu och i framtiden.

Förutom dessa allmänna positiva effekter på din hälsa kan konditionsträning också hjälpa din träning.
Det första du skall göra är att fråga dig själv vad ditt mål är. Vad är ditt syfte med att konditionsträna och att träna överhuvudtaget?
Du knallar inte in på ett gym, rycker i lite vikter, springer en bit och drar i kablar av ingen anledning. Du har ett mål! Kanske är det målet att bli stor och snygg med en tvättbräda som en kullerstensgata och armar som Arnold, kanske är det för att du vill bli av med det där varma lagret med fett du har under huden. Eller så är det helt enkelt för att bli förbannat stark och lyfta så mycket vikter du bara kan! Oavsett mål med din styrketräning så bör din konditionsträning ha samma mål eller åtminstone hjälpa till att nå det målet.

Om du vill bränna fett så är det enkelt. Spring, cykla, simma eller gör något annat som aktiverar så stor del av kroppen som möjligt och därmed gör av med mycket energi.

Om du vill bygga stora muskler, vara en bodybuilder, så kräver din träning att du
1. snabbt kan återhämta dig mellan seten och
2. att du är uthållig i dina set eftersom du vanligtvis ligger på ganska höga repetitioner och lätta eller medeltunga vikter.
3. Återhämta dig ifrån gårdagens träningspass

Om du har som mål att lyfta tungt så behöver du kunna
1. Återhämta dig snabbt efter ett maxlyft
2. Ha uthållighet nog att utföra flera maxlyft på samma dag (på tex en tävling)
3. Orka träna i 1-2 timmar, orka tävla under nästan en hel dag.
4. Återhämta dig snabbt ifrån set med få repetitioner och hög vikt.
5. Återhämta dig ifrån gårdagens träningspass.

Om man tittar utifrån vad kraven är så varierar konditionsträningen väldigt mycket. Att ge sig ut och springa en mil kommer inte hjälpa dig i dina mål att lyfta tungt. Hur många distanslöpare ser du som lyfter tunga vikter?

Du som styrketränar och framförallt du som tävlar i en styrkesport har stor nytta av snabb återhämtning och att kunna tillgodose dina muskler med mycket syre och energi snabbt till dina explosiva lyft.

Att ha en grundläggande kondition är, som jag förklarade i början av artikeln, väldigt viktigt för din hälsa. Hur du uppnår detta är mindre viktigt. Det kan vara promenader, löprundor, cykelturer eller att simma några längor i bassängen. Oavsett träningsmetod så kommer denna grundkondition hjälpa dig i din träning genom att du bättre och snabbare kan tillgodose dina muskler med syre och näring.

När du väl konditionstränar kan du passa på att attackera dina svagheter.
Jag personligen gör alldeles för få utfall och både min kondition och mina marklyft och knäböj hade mått väldigt bra av att slänga in 4-5 set utfall med relativt lätt vikt, höga repetitioner och kort vila mellan seten.
Farmers walk, dra släde, battle rope, upphopp eller frivändningar är alla bra exempel på övningar som går att utföra med lätt, eller ingen vikt alls, många repetitioner, många set och lite vila mellan seten för att effektivt träna din kondition så du har nytt av den i din styrketräning och samtidigt attackerar svaga punkter du kanske har.

Styrka till din inkorg

 


Följ Styrkebloggen via mail.
Jag lovar att inte spamma dig! :)

Prenumeration genomförd!